Echt luisteren is een kunst

geplaatst in: Speltherapie | 0

luisterenKen je dat? Je hebt iets heftigs meegemaakt, bijvoorbeeld een inbraak in je huis. Je gaat thee drinken bij een vriendin en je vertelt over de inbraak. Je vertelt hoe naar het idee is dat er zomaar iemand aan jouw spullen heeft gezeten. Oja, dat heeft je vriendin ook een keer meegemaakt.

Er was toen ingebroken in haar auto, de vorige. Ja, het knopje om alle deuren op slot te doen deed het niet goed bij die auto.

Daardoor was de auto niet op slot en kon er ingebroken worden. Gelukkig kon ze toen de auto kopen van haar tante, etc etc.. Ineens gaat het gesprek over iets heel anders. Als je naar huis gaat, merk je dat je maar een stuk van je verhaal hebt kunnen vertellen…

 

Goedbedoelde adviezen en een eigen verhaal

Zo gaat dat vaak. Heel normaal, want zo relativeren we een heleboel en leren we ons niet te laten meeslepen door emoties. Maar als die emoties blijvend hinderlijk zijn? Dan is het fijn als er iemand is die alleen maar luistert en niet met allerlei goedbedoelde adviezen of een eigen verhaal komt. Dat geeft rust en door het te vertellen snap je ineens zelf ook beter waar je last van hebt.

 

Negatieve gevoelens en gedrag

Voor kinderen is het moeilijk om te vertellen welk gevoel een situatie oproept of opgeroepen heeft. De precies goede woorden voor de gevoelens hebben ze nog niet. En ze zijn erg loyaal naar de volwassenen om hen heen. Die willen ze niet verdriet doen met hun problemen. Zo durfde mijn dochter ooit niet te vertellen dat ze zo bang was dat wij, haar ouders, ooit zouden overlijden.

Ze dacht dat wij ook verdrietig zouden worden als ze ons daaraan zou herinneren. Gelukkig kon ze het toch vertellen en daarna gerustgesteld gaan slapen.
Kinderen die vast komen te zitten in negatieve gevoelens, laten dat zien in negatief gedrag.

 

Spelen als remedie

In hun spel kunnen kinderen alles laten zien wat ze bezig houdt. Als er dan iemand goed luistert naar hun gespeelde verhaal en ze hun verhaal helemaal laat vertellen, geeft dat rust en overzicht. Net als bij volwassenen. Daarna kan een kind op zoek naar alternatieven voor het negatieve gedrag…

bron foto: www.carro.nl