Margaretha Zorgdrager - Praktijk voor Speltherapie Drenthe

Margaretha Zorgdrager

Margaretha Zorgdrager

Ik ben Margaretha Zorgdrager (roepnaam Margreet) en gediplomeerd speltherapeut. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden die speltherapie biedt voor kinderen die stagneren in hun ontwikkeling. In een maatschappij waarin er veel van ze wordt verwacht, mag ik alle aandacht voor hun gevoelsleven hebben en ze helpen daarin de weg terug te vinden. Voor mij blijft het bijna magisch om te zien hoe kinderen door spel en de relatie met mij nieuwe mogelijkheden vinden.

Na het voltooien van de opleiding besloot ik daarom een droom waar maken: een praktijk voor speltherapie starten!

 

Ervaring in hulpverlening met kinderen

Ik heb jaren ervaring in de hulpverlening met kinderen en jongeren die speciale zorg nodig hebben door gedragsproblemen. Ik had in mijn werk vaak het gevoel nèt niet dat te kunnen bieden wat kinderen het hardst nodig hebben. Daarom ben ik de post-HBO opleiding Speltherapie aan de HU gaan volgen. De focus van deze opleiding is spel en empathie. Vanuit empathie en door middel van spel kan ik nu wél bieden wat het kind en zijn ouders echt nodig hebben.

Het is mijn passie om mensen te laten voelen dat ik ze zie en dat ze goed zijn zoals ze zijn, los van hun gedrag. Zo wil ik ook omgaan met de kinderen en de voor hen belangrijke volwassenen: ieder mag zijn wie hij of zij is en is goed zoals hij of zij is. Mijn uitgangspunt is dat ervaringen uit het verleden er voor zorgen dat iemand zich gedraagt zoals hij doet.

 

Nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden

Als dat nare ervaringen zijn, is het gedrag gericht op het ontwijken van soortgelijke ervaringen. Als de ervaring geneutraliseerd kan worden, heeft die niet meer zoveel invloed op het gedrag. Als kinderen nare ervaringen opdoen, kunnen ze hun leven lang last hebben van ontwijkend gedrag. Hoe eerder de ervaring niet meer pijnlijk is, hoe eerder ze kunnen stoppen met het ontwijkende gedrag. Ik heb in mijn opleiding zelf mogen ervaren dat er dan vrijheid ontstaat en daarmee nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.

Naast mijn werk als speltherapeut, ben ik ook vriendin van Jaap en trotse moeder van onze twee kinderen. Als moeder weet ik dat opvoeden niet altijd makkelijk is en dat je kind begrijpen niet altijd vanzelfsprekend is. Een ander die je dan helpt om je kind beter te begrijpen is, kan dan een flinke steun in de rug betekenen!

Opleidingen / cursussen

Deeltijd SPH -Hanzehogeschool Groningen

Post HBO Speltherapie Hogeschool Utrecht

Hoe lang duurt de therapie – Erna van Dijk

Trauma in spelbeelden  – Erna van Dijk en Miek van de Ven

Hechting in speltherapie – Erna van Dijk en Miek van de Ven

Kernovertuigingen in speltherapie – Erna van Dijk en Miek van de Ven

Individuele opvoedopstellingen (basismodule) – Marianne Langemeijer

Sherborne Bewegingspedagogiek (Level I)

 

Tot ziens,

Margreet