Heeft jouw kind last van nachtmerries? Vind je het als ouder lastig om hier mee om te gaan? In dit artikel ga ik uitgebreid in op nachtmerries bij kinderen.
”Het is alweer even geleden. Ik was ongeveer 5. Ik lag in mijn bed en ik droomde. Ik was in een drukke straat en werd achterna gezeten. Door kleurpotloden. Héle bóze kleurpotloden. Het was zó eng, dat ik ze nu nog voor me kan zien. Angstig werd ik wakker. Huilend natuurlijk, misschien gilde ik ook wel. Mijn vader kwam naar me toe en stelde me gerust. Hij liet me uithuilen, liet me mijn verhaal vertellen en nam de tijd. Hij haalde een glaasje water voor me en nam nog meer tijd.
Het begon al te schemeren, maar ik viel weer in een rustige slaap, in het vertrouwen dat er van me gehouden werd en ik veilig was.”
Huilend wakker worden
Alle kinderen worden wel eens huilend wakker. Nachtmerries zijn nare dingen, ze maken soms het hele huis wakker. Dromen en nachtmerries komen voor in de REM fase van je slaap. Jonge kinderen hebben vaker deze fase in hun slaap en dromen dus ook meer. De REM fase komt sowieso meer voor in het laatste deel van de nacht, waardoor je vaak ook het gevoel hebt dat je ’s ochtends het meest droomt.
Veilige omgeving
Sommige kinderen hebben last van nachtangst of slaapwandelen, dat blijkt juist niet in de REM-fase te gebeuren. Kinderen slapen dan zo diep, dat ze niet door hebben wat ze doen. Ze staren je met grote ogen aan en zijn niet te bereiken. Zorgen dat ze veilig zijn en geruststellen werkt het beste. Het is goed om te weten dat dit geen nachtmerries zijn, al ziet het er soms wel zo uit.
Nachtmerries zijn het verwerken van dagelijkse gebeurtenissen. Het blijkt dat lichamelijk ongemak, zoals een te warme kamer of ziekte de aanleiding kan zijn.
Wat kan je nu het beste doen bij een nachtmerrie?
Stel dat je zelf ergens heel erg van bent geschrokken, iets dat voor jou echt angstig was en iemand zegt dat je je niet moet aanstellen? Helpt dat jou over je angst heen, stelt dat jou gerust? Meestal is dat een reden om strenger tegen jezelf te zijn. Met als gevolg dat je de emotie wegdrukt. En weggedrukte emoties komen op onverwachte momenten weer terug.
Zorg dat je kind zich veilig voelt
Wanneer een nachtmerrie heel eng is, is is het belangrijk om het kind te laten voelen dat het veilig is. Wat het ook was, voor het kind was het heel echt. Leef je in in je kind, wat heeft het nu van jou nodig? Soms helpt het om even het licht aan te doen om even te zien dat er niets anders is, of helpt het om te vertellen hoe het verhaal ging. Je kan er ook samen een ander einde aan bedenken. Of gewoon even knuffelen en laten voelen dat het weer veilig is. Wat belangrijk is, is dat de angst echt was. En ook nu is het belangrijk om deze emotie niet weg te drukken. Want bij kinderen worden weggedrukte emoties monsters die op de gekste momenten boven komen.
Wat is prettig voor jullie?
Soms hoor ik dat het niet verstandig is om een kind na een nachtmerrie bij je in bed te nemen. Ik denk dat dat afhangt van wat voor jullie prettig is. In mijn ogen is veiligheid ervaren het belangrijkst. Natuurlijk is het bed van het kind ook een veilige plaats, en is het niet nodig om een kind bij je in bed te nemen als het kind zijn eigen bed ook als voldoende veilig ervaart. Maar soms is het even nodig om wel die extra veiligheid van je ouder dichtbij te ervaren. Je kind blijft heus niet tot zijn 20e bij jou in bed liggen, gun het dan, als dat bij jou past, nu de veiligheid van in jouw bed slapen.
Een stappenplan
Maar wat als je kind steeds vaker nachtmerries krijgt? En misschien zelfs bang wordt om in slaap te komen? Dat kan een signaal zijn dat je kind iets dwars zit. Wat kan je doen?
- Neem tijd om de dag goed af te sluiten. Praat over de dag, over de leuke en de niet leuke dingen. Maak nog even plezier samen zodat de dag plezierig wordt afgesloten.
- Maak een ritueel om de nare of zorgelijke dingen kwijt te kunnen. Laat je kind bijvoorbeeld in gedachten een ballon opblazen en met elke zucht lucht een nare gedachte erin blazen. Als de ballon opgeblazen is, laat hij hem wegvliegen.
- Als het steeds om dezelfde droom gaat, kan je samen bedenken hoe het anders zou kunnen aflopen. Zorg hierbij dat je kind zelf bedenkt hoe het geholpen wil worden. Anders wordt het een verhaal dat niet bij je kind past en werkt het vaak niet.
- Maak overdag extra één-op-één tijd met je kind vrij. Laat je kind bepalen wat jullie doen.
Zit je kind goed in zijn vel?
Let ook op andere signalen dat je kind niet lekker in zijn vel zit. Is het vaker boos, bang of verdrietig? Dan kan het zijn dat er iets dwars zit. Vraag je kind of er wat aan de hand is, overleg ook eens met school en andere belangrijke personen in het leven van je kind. Probeer de oorzaak van de nachtmerries te achterhalen. Lukt dat niet dan kan er hulp nodig zijn. Speltherapie is bij uitstek een therapie voor kinderen met emotionele problemen. Binnen de speltherapie krijgen emoties woorden en is er ruimte voor het kind om die te ervaren en uit te zoeken hoe het kind ermee om wil gaan.
Gerelateerde informatie
Contact
Heb je vragen? Of wil je meer inhoudelijke informatie van mij ontvangen. Neem dan gerust contact met mij op.