Mijn kind is boos. Wat nu?

geplaatst in: Emoties | 0

Hoe ga jij als ouder om met jouw kind wanneer hij of zij boos wordt. Bij boosheid neemt het oudste deel van de hersenen (het reptielenbrein) de regie over. Nadenken kan je kind dan niet meer, het kan alleen nog maar reageren. Net zoals een slang doet die gevaar voelt. Hij zal reageren op alles wat beweegt! Hoe zorg je dan dat het kind wel weer kan denken? Door dat deel van de hersenen aan te spreken!

 

Hoe ga je in gesprek?

Door op ooghoogte te gaan zitten en belangstellend te vragen waar het vooral zo boos over is.

Je bent nu niet meer bedreigend, in tegenstelling tot de moeder op het plaatje. Je bent even groot en je toont belangstelling. Je kind zal daardoor al rustiger worden. Dan stel je een vraag over de boze bui, bijvoorbeeld waar het het meest boos over is. Je kind wil dan antwoord geven. Daarvoor heeft het zijn zoogdierenbrein nodig.

Het heeft misschien even tijd nodig om terug te kunnen schakelen. Geef je kind dan die tijd en de ruimte om dat te gaan doen. Hou jezelf stil en voer geen nieuwe prikkels toe, hoe goed bedoeld ook. Gewoon aanwezig zijn en afwachten. Zodat jij er bent als je kind de omschakeling heeft gemaakt.

Kind boos? Hoe ga je hier als ouder mee om?

Contact met jouw kind

Als je kind heeft kunnen vertellen wat hem boos heeft gemaakt, hoef jij alleen maar oprecht te luisteren en te proberen te begrijpen. In dit stadium ga je niet de discussie aan maar zorg je dat je het contact met je kind hersteld. Daarna kan je pas uitleggen en je kind begeleiden.

’t Klinkt gemakkelijk, maar als ouder moet je om dit te kunnen doen je eigen emoties goed in de hand hebben. Anders sta je, zoals op het plaatje, allebei met je reptielenbrein ruzie te maken. Stel je eens voor hoe het eruit ziet als twee krokodillen ruzie maken? Nee, geen goed plan!

 

Zelfreflectie erg belangrijk

Soms wordt je zelf boos door iets wat je kind doet. En dan gaat ook jouw reptielenbrein aan de slag als je niet oppast. Zorg dus dat je dat voor bent. En als het dan toch gebeurt, loop weg, zorg dat iemand anders even de kinderen doet, tel tot 10… wat ook maar kan en voor jou werkt.

Want je wilt dat je kind leert dat je je niet laat overmeesteren door je boze gevoelens, maar ze voelt, accepteert en dan op een goede manier uit. Toch? Dan is dat wat je moet voorleven.Soms overkomt het je toch. En word je écht boos. Wat wil je dan dat je kind leert? Dat je alsnog rustig wordt en dat je het contact weer herstelt. Want ook ouders zijn menselijk. En dat mag je kind ook leren.

 

Gerelateerde informatie

 

Contact

Heb je vragen? Of wil je meer inhoudelijke informatie van mij ontvangen. Neem dan gerust contact met mij op.